valnød

Undren
med undren begynder filosofi

kLyt til undren


Form 9. maj 2012


Lommefilosofi 10. maj 2012


Viden 11. maj 2012


Bo 12. maj 2012


Tale, første del 15.maj 2012


Tale, anden del 17. juni 2012


Sammenhænge 17. maj 2012
k


Når vi undrer os, opstår et særligt potentiale til at forstå tilværelsen.

Jeg har nogle aftenen i maj gjort forsøget med at undersøge min undren. Og som eksempler har jeg optaget lyden, og det er blevet til små hørbare afsnit ude i højre side.

Hvad vil det sige at undre sig? Jeg tror, alle mennesker somme tider undrer sig. Der er imidlertid nok færre af os, der finder anledning og tid til at undersøge, hvad der sker, når vi undrer sig. For man kan nemlig prøve at forblive i sin undren og undersøge sine tanker, mens ens undren foregår. Det vil med andre ord sige, at man fokuserer tankerne på sin undren og prøver at trænge ind i det, man prøver at forstå. Jeg tror, det er hér en filosofisk refleksion begynder.

For at beskrive det med et billede, vil jeg sige, at det sker, når dine tanker bevæger sig omkring i din undren som om du var på vandretur i en skov og som om denne vandretur var et mål i sig selv. Og da reflekterer og formulerer du din forståelse, for at finde dybere indsigt i den. Det kan være, det lyder kompliceret, når jeg beskriver det sådan, men i grunden er det ikke så vanskeligt. Man skal bare begynde at sige noget, når man har fået en eller anden tanke, som man synes er spændende at tænke på. Du er ganske enkelt at prøve selv.TilbageEr der forskel på undren og forundring?
k
valnød